Filozofia de Nutritie

mancat sanatos, slabit sanatos bucuresti

 

 

 

Filozofia de nutritie

O viata sanatoasa este constituita dintr-un cumul de factori pozitivi. Conceptul latin de ‘mens sana in corpore sana’ sau ‘o minte sanatoasa intr-un corp sanatos’ este un concept usor de recunoscut, insa in cadrul Nirvana Yoga face parte din filozofia de viata aplicata.

Cu toate ca a fi sanatos nu este un concept per se ci mai mult un obiectiv, putem cadea de acord ca sanatatea inseamna lucruri diferite pentru oameni diferiti.

In sistemul Nirvana sanatatea porneste din interior deoarece deciziile de a face sau a nu face un anumit lucru, de a manca sau nu un anumit aliment, de a exclude sau de a include categorii de alimente pornesc de la nivel mental.

O minte pozitiva, relaxata, care are cunoastere si intelepciune va rezulta in decizii adecvate si actiuni pozitive. In aceeasi masura, o minte plina de dorinte, de negativ, ignoranta va lua decizii la acel nivel de operare, care mai des decat mai rar vor duce la dezechilibre si boli in corpul fizic.

A manca sanatos, a slabi kilogramele care s-au adunat in plus in cativa ani, a-ti accepta si a-ti iubi corpul asa cum este, a inceta sa mai alergi dupa un etalon care nu te poate incadra este inceputul unei calatorii care are nevoie de mai mult decat o dieta restrictionata caloric.

Este inceptul unei calatorii de descoperire de sine bazata pe cunoastere si experienta.

MANCARE AYURVEDA BUCURESTI

Stiu ca de multe ori ne dorim sa depunem zero efort, sa ne culcam seara ca fiind noi si sa ne trezim maine dimineata ca fiind tot ce ne-am dorit, insa lucrurile nu functioneaza chiar asa.

In primul rand este necesara cunoasterea despre corp: cum functioneaza, care sunt toate functiile sale, energia de care are nevoie pentru a le desfasura cu brio in fiecare zi.

Cum isi ia aceasta energie si cum se transforma alimentele in combustibil pentru metabolismul celular. Ce sunt macronutrientii, vitaminele si mineralele si care este treaba cu caloriile? Avem cu totii nevoie de ele :) ?

In al doilea rand, ca sa putem integra aceasta cunoastere in viata noastra avem nevoie sa ne intelegem propriul corp si sa ne setam obiective.

Ce vrem sa obtinem? In cat timp? Cum putem sa transformam obiectivele noastre intr-un stil de viata?

Este necesar sa fim realisti in ceea ce priveste orice noua dieta (stil de viata, nu regim de slabit) pe care vrem sa o adoptam. Sa fie in concordanta cu ritmul de viata, cu job-ul, cu efortul fizic depus (yoga desigur :D) sau lipsa efortului fizic.

retete sanatoase, retete vegetariene

Este necesara si deschiderea si incercarea unei abordari holistice asupra obiectivelor alimentare: sa incepem sa ne privim ca un tot unitar, fata de compartimentarea diferitelor activitati ca si cum suntem oameni diferiti si avem nevoi diferite in cadrul aceluiasi individ.

Filozofia din spatele unei nutritii sanatoase are la baza concepte pe care cu siguranta le-ati mai auzit: mancare naturala, cat mai neprocesata, cu ingrediente cu cat mai putine pesticide, produse local, consumate sezonier cu retete care pastreaza cat mai multi nutrienti.

Pasul foarte important este cum transformam aceste concepte in realitate, cum sa facem sa ne bucuram de fiecare masa creand doar lucruri pozitive pentru noi.

Mancatul si mancarea nu ar trebui sa fie in centrul existentei noastre. Cu toate acestea a manca responsabil face parte din datoria noatra fata de noi insine, pentru ca fericirea noastra tine si de modul in care ne hranim.

Traim intr-o societate care este hotarata sa faca profit din tot, asa ca este necesar sa invatam cum sa selectam informatia corecta din multitudinea de ‘sfaturi binevoitoare’ care ne asalteaza in fiecare zi.

Daca si tu ai intrebari si esti interesat sa obtii raspunsuri punctuale, sau daca ai obiective pe care nu stii cum sa le setezi sau cum sa la atingi, scrie-mi pe yogi @ nirvanayoga. ro si putem incepe conversatia despre cum poti integra o alimentatie sanatoasa in viata ta.