Filozofia de Nutritie

mancat sanatos, slabit sanatos bucuresti

 

 

 

Filozofia de nutritie

O viata sanatoasa este constituita dintr-un cumul de factori pozitivi: un nivel de energie crescut, o minte relaxata, o alimentatie echilibrata si miscare fizica.

Conceptul latin de ‘mens sana in corpore sana’ sau ‘o minte sanatoasa intr-un corp sanatos’ este un concept usor de recunoscut, iar in cadrul Nirvana Yoga face parte din filozofia de viata aplicata.

Cu toate ca a fi sanatos este mai mult un obiectiv, putem cadea de acord ca sanatatea inseamna lucruri diferite pentru oameni diferiti.

In Sistemul Nirvana sanatatea porneste din interior, deoarece deciziile de a face sau a nu face un anumit lucru, de a manca sau nu un anumit aliment, de a exclude sau de a include categorii de alimente pornesc de la nivel mental.

O minte pozitiva, relaxata, care are cunoastere si intelepciune va rezulta in decizii adecvate si actiuni pozitive.

In aceeasi masura, o minte plina de dorinte, de negativ, ignoranta, va lua decizii care vor duce la dezechilibre si boli in corpul fizic.

A manca sanatos, a slabi kilogramele care s-au adunat in plus, a-ti accepta si a-ti iubi corpul asa cum este, a inceta sa mai alergi dupa un etalon care nu te poate incadra, este inceputul unei calatorii care are nevoie de mai mult decat o dieta restrictionata caloric.

Este inceptul unei calatorii de descoperire de sine bazata pe cunoastere si experienta.

PASTE CU PESTO, ROSII USCATE LA SOARE SI RUCOLA DIN CADRUL ATELIERULUI DE GATIT CUCINA ITALIANA.

PASTE CU PESTO, ROSII USCATE LA SOARE SI RUCOLA DIN CADRUL ATELIERULUI DE GATIT CUCINA ITALIANA.

Prin experienta personala noi am descoperit ca cele mai bune rezultate se obtin prin practica combinata de yoga si nutritie.

De ce?

Deoarece obiceiurile si comportamentele negative au mai putin de-a face cu alimentele si mai mult cu nivelul de energie si gradul de relaxare mentala.

Comportamentele si obiceiurile negative sunt rezultatul unor acumulari interioare, de la nivel karmic pana la nivel emotional, cultural si educational, care pot fi constientizate prin practica de yoga: cursuri de yoga pentru incepatori, respiratie, meditatie si kriya.

STICKY QUINOA BOWL CU CONOPIDA SI ARDEI IUTE

STICKY QUINOA BOWL CU CONOPIDA SI ARDEI IUTE

Filozofia din spatele unei nutritii sanatoase are la baza concepte simple, dar curprinzatoare:

  • mancare naturala, cat mai neprocesata, cu ingrediente cu cat mai putine pesticide, produse local, consumate sezonier in retete care pastreaza cat mai multi nutrienti.

Pasul foarte important este cum transformam aceste concepte in realitate, cum facem pasul dintre a sti teoria si a o pune in actiune.

Si aici intervin beneficiile obtinute prin practica de yoga:

  • Abilitatea de a-ti observa comportamentul si reactiile.

  • Constientizarea obiceiurilor nesanatoase.

  • Crearea unui spatiu intre gand si actiune.

  • Discernamant real dintre actiunile negative si cele pozitive.

  • Alegerea constienta a actiunilor pozitive.

Astfel, prin practica de yoga, rezultatele benefice nu vor fi restrictionate doar la comportamentul alimentar, ci vor aparea in toate domeniile vietii tale: la job, in relatiile interpersoanle si social.

De aceea spunem ca abordarea Nirvana Yoga este una holistica, ea avand un impact extraordinar asupra fiecarui palier din viata ta.

"Mancatul si mancarea nu ar trebui sa fie in centrul existentei noastre. Cu toate acestea, a manca responsabil face parte din datoria noatra fata de noi insine, pentru ca fericirea noastra tine si de modul in care ne hranim.

Traim intr-o societate care este hotarata sa faca profit din tot, asa ca este necesar sa invatam cum sa selectam informatia corecta din multitudinea de ‘sfaturi binevoitoare’ care ne asalteaza in fiecare zi.

Daca ai intrebari si esti interesat sa iti schimbi stilul alimentar, stilul de viata, sau daca ai obiective pe care nu stii cum sa le setezi, scrie-mi pe yogi@nirvanayoga.ro si putem incepe conversatia despre cum poti integra o alimentatie sanatoasa in viata ta."  Veronica Constantinescu, profesoara de yoga si tehnician nutritionist.